Tõestatud: mahetoit mõjutab meie tervist ning heaolu

Oleme harjunud, et ühiskonnas kõneldakse mahetoidust eeskätt põllumajanduse ja mitte nii väga tervise kontekstis. Mahetoidu all peetakse silmas tooteid, mis on saadud ökoloogilise ehk loodushoidliku tootmisviisi abil.

Sünteetiliste väetiste ning taimekaitsevahendite asemel kasutatakse looduslikke väetisi, loomi koheldakse eetiliselt, ei kasutata GMOsid ning järgitakse põhimõtet, et mida kohalikum (tarbijale lähemal), seda parem.

Tarbides mahetoitu, on meie südametunnistus kindlasti puhtam ning uni rahulikum, kuna on selge, et mahetoidu eelistamine teeb pai meie elukeskkonnale. Ent kas see paitab ka meie tervist?

Lühike vastus on: jah! Mahe- ja tavatoidu keemilise koostise uurimine tõestab, et võrreldes tavatoiduga on mahetoidus vähem kahjulikke lisaaineid ja rohkem kasulikke toitaineid ning vitamiine.

Kui tavatoidu töötlemisel on lubatud kasutada üle 320 süneetilise E-aine, siis mahetoidu puhul on see arv oluliselt väiksem: lubatud on lisada vaid piiratud arv valdavalt looduslikke lisa- ja abiaineid.

Mahetoidus on täiesti keelatud kasutada suhkruasendajaid ning maitse- ja lõhnatugevdajaid.

Väge juurde

WHO 2015. aasta märtsis esitletud raportis levinud taimekaitsevahendite kantserogeensuse kohta nenditi mitte enam hüpoteesi, vaid juba faktina, et Eestis ja mujal maailmas kõige sagedamini taimekaitsevahendina kasutatud glüfosaat on vähkitekitav aine.

Mahetoidu keemilist sisaldust uuritakse ning võrreldakse tavatoiduga pidevalt üle kogu maailma. Eestis tegeleb toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkide regulaarse seirega nii Põllumajandus- kui ka Veterinaar- ja Toiduamet.

Erinevate rahvusvaheliste uuringute põhjal on muuhulgas leidnud kinnitust, et mahetoidus on oluliselt vähem

  • organismile kahjulikku lämmastikku (10% vähem), nitraate (30% vähem) ning nitritit (87% vähem)
  • ohtlikke raskemetalle, nagu plii, kaadmium ja elavhõbe (mille sisaldusele toidus on Euroopa Komisjon kehtestanud ka piirmäära).
Loodusväe tootevalik laieneb pidevalt, et puhta koostisega mahetoodetega ära katta iga pere toidulaud. Kogu meie tootevaliku leiad 24/7 avatud e-poest loodusvägi.ee.

Tõestust on leidnud ka see, et mahetoidus on oluliselt rohkem head kraami.

Nii näiteks sisaldub mahetoodetes 60% rohkem antioksüdante kui tavatoidus – lisakogus antioksüdante on võrreldav suisa 1-2 portsjoni puu- ja köögiviljade söömisega.

Mahepiim sisaldab rohkem oomega-3-rasvhappeid, E-vitamiini ning rauda.

Mahelihas on aga ligikaudu 50% asendamatuid küllastumata ja oomega-3-rasvhappeid ning vähem südamehaigusi põhjustavaid küllastunud rasvhappeid. See tuleneb otseselt ka hormoonainetevabast loomapidamisest, kus loomad saavad rohkem liikuda värskes õhus ning karjamaal.

Hea enesetunne, tasakaalus hormoonid ning organismi terviklik areng

Uuringutest selgub, et mahetoidu tarbijatel esineb oluliselt vähem tervisega seotud probleeme. Ühes suuremahulisemas, Parsifali uuringus, osales üle 14 000 lapse viiest Euroopa riigist. Uuringus võrreldi mahe- ning biodünaamilist ning tavatoitu tarbivate laste tervist. Uurimistöö tulemusena leiti, et biodünaamilist ja mahetoitu tarbivatel lastel esines vähem allergiaid, astmat ning nende kehakaal oli väiksem kui tavatoitu söövatel lastel.

Samalaadne uuring viidi läbi ka Hollandis 2700 imiku ning nende emade seas. Selgus, et mahepiima ning selle saadusi tarbinud emade rinnapiimas oli kõrgem CLA (konjugeeritud linoolhappe) kontsentratsioon ja nende imikutel esines vähem nahahaigusi ning allergiaid.

Loe lingile klikates lähemalt, miks on väga oluline, et just pere kõige nooremad tarbiksid võimalikult varasest east alates võimalikult puhast toitu.

Paku oma lapsele võimalusel alati puhta koostise ja kunstlike lisaainetevaba mahetoitu. Küll nad seda siis ühel hetkel ka sulle pakkuma hakkavad. 🙂

Lisaks sellele tuuakse uuringutes välja, et tavatoidus sisalduvad pestitsiidijäägid tekitavad diabeeti ja muid organismi hormonaalhäireid ning väärarenguid, samuti seostatakse neid 7-aastase laste madalama IQ-tasemega. Seega on kahjulikest lisaainetest vaba toidulaud on üks parimaid väärtusi, mida lapsevanem saab oma lapsele (ja ka iseendale!) pakkuda.

On paratamatu, et ümbritsev keskkond mõjutab meid igal sammul. Praegune hetk on eile langetatud valikute tulemus või tagajärg – eeskätt nende valikute, mida teeme turul või toidupoes söögikraami ostes. Tänu teadlaste pidevale uurimistööle saab üha selgemaks, et tugeva tervise ning hea enesetunde tagamisel mängib väga suurt rolli see, kas tarbime tavatoitu või eelistame mahetooteid.

Loo kirjutamisel on kasutatud Elen Peetsmanni (Eesti Maaülikooli Mahekeskus) ettekannet “Miks eelistada mahetoitu” ning Kerttu Kaldoja lugu “Kas mahetoit on tavatoidust tervislikum?”.

Artikli autor: Krista Kõrgesaar

Avasta 4 lihtsat muudatust toitumises, mis aitavad sul tunda end terve ja rõõmsana!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.