Sünnipäev täis mahedaid maitseid

Loodusvägi sai alguse 2008. aastal, kui endiste koolivendade Ahto ja Kristjani sügavast seesmisest kaemusest koorus taotlus lubada edaspidi oma tegelikul olemusel vabalt avalduda, luua oma elu teadlikult ja siirast armastusest ning jagada kõike endale soovitut ka teistele.

Asutajate isiklikud lood

Ahto sai kunagi väiksena välismaalt toodud värviliste kommide ülesöömise tõttu paar päeva tugeva allergilise reaktsiooni tõttu haiglas veeta. See jättis väikesesse poissi edaspidiseks nii tugeva jälje, et oma toidulauale valis ta edaspidi aina rohkem looduspuhast toitu ning tahab läbi oma ettevõtte pakkuda seda võimalikult paljudele teistele.

Kristjani hingeteemaks on mesilaste massiline suremus, mis on seotud tavapõllumajanduses kasutatavate taimekaitsevahenditega. Ta usub, et meie tulevik saab olla ainult mahe, sest ütles juba Albert Einstein: „Kui mesilased peaksid kaduma planeedilt Maa, suudaks inimkond eksisteerida veel vaid neli aastat“.

Nendest mõtetest ja soovidest ajendatuna tegid nad esimese partii vürtsidega rikastatud mahedat metsmustika-mustasõstra glögi Kristjani koduköögis valmis ning sattusid seda müüma jõulude epitsentrisse: Tallinna Raekoja platsil toimuvale jõuluturule.

Glögist sai jõuluturu avapäeval tõeline hitt! Rahva tungiv soov „võlujook“ pudelis jõululauale nautimiseks ja kingituseks kodustelegi viia pani aluse tootmisprotsessile ning esimesele „riiulivalmis“ tootele.

Kuna Loodusvägi sai alguse isetegemise vaimust inspireeritult, tahtsime ka oma esimest juubelit isetegemisega tähistada.

Seega kutsusime kokku oma head sõbrad-toetajad-maailmavaate jagajad ning veetsime nendega hubases Anni Arro Stuudios ühe ägeda õhtu.

Sünnipäev on tore päev

Kamin praksus, laud oli mahedast toorainest lookas ning tervitusjoogina auras imeilusates Liisu Arro tassides meie vürtsidega tembitud kaasjuubilar – metsmustika-mustasõstraglögi. Vahepeal käis meie tegemisi uudistamas Garfieldist 10 korda väiksema diameetriga punane kass. Kohal oli hulk säravaid silmi ja tegutsemisvalmis käsi, sest plaanis oli kõikide osalejate kaasabil valmistada Loodusväe mahedast toorainest  üks maitsev, tervislik, toitev, külluslik ja värviline pidusöök.

Alustuseks rääkis Elen Maaülikooli Mahekeskusest mahetooraine olulisusest.

Tema jutust jäi kõlama, et

  • kohalik talutoit ei võrdu alati mahetoiduga
  • järjest tähtsamaks muutub meist igaühe oskus lugeda pakil olevat infot ning sõeluda enda jaoks oluline sealt välja
  • kasutame täna toidu tootmiseks kaks korda rohkem kunstlikke väetised kui 40 aastat tagasi
  • ta ise (olles päevast-päeva uuringute ja analüüsitulemuste keskel) ei söö kunagi mitte-mahedana tsitruse koort, viinamarju ja musta pipart

Ägedad inimesed, põnevad retseptid

Eleni poolt uute teadmistega varustatult alustasime kokkamisega. Toitumisnõustaja Katriina oli spetsiaalselt meie peo tarbeks pannud kokku tasakaalustatud toitumise põhimõtteid jälgivad retseptid ning iga külaline sai valida, millise toidu valmistamisega ta parasjagu tegeleda sooviks.

Menüüs oli näiteks seemnerikkaid näkileibu, millele saatjaks erinevaid sorte taimseid määrdeid; karri lillkapsariisiga, peedi carpaccio, avokaado-majonees, värvi- ja vitamiiniküllased salatid, kus peategelasteks mahe hirss või kinoa ning magustoiduks valmis imeline šokolaadi-kikerhernetort.

Kõik retseptid ilmuvad tasapisi ka meie kodulehel olevasse retseptikogusse ja Facebooki, nii et huvi korral hoia meie tegemisel silm peal.

Ühistes tegemistes on mingi seletamatult mõnus energia ja inspiratsioon. Loodan, et andsime killukese seda igale külalisele kaasa ning et tänu teile jõuab meie südameasi juba kümme aastat – maheda väärtustamine ning järjest laiem kasutamine – aina rohkemate inimesteni. Mahe on äge!

Järgmised 10+ aastat

Kui alustasime algusest, jõuamegi ringiga tagasi olevikku.

Tänaseks on Loodusvägi Eesti suurim mahetoodete turustaja ja arendaja, kelle tooteportfellis on ligi 100 toodet ning koostööpartneriteks kümned mahetootjad nii Eestist kui ka mujalt maailmast (hetkel näiteks USA, Inglismaa, Soome, Prantsusmaa, Belgia, Saksamaa, Taani, Rootsi, Horvaatia, Aasia: Hong-Kong, Singapur, Korea, Hiina).

Ajame oma asja hingega ning kirglikult ja loodame, et suudame natuke nakatada ka Sind 😊

Aitäh, et oled aidanud meil nii kaugele jõuda ning loodame, et oled meiega ka järgmised 10+ aastat.

Fotod: Rauno Liivand

Avasta 4 lihtsat muudatust toitumises, mis aitavad sul tunda end terve ja rõõmsana!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.