Vürtsikad hirsipätsikesed kikerhernestega

Hirss on teenimatult varjusurma vajunud teravili. Paljudele meenub hirsiga vaid sinakashall vesine ja mõrkjas puder lasteaiast või koolisööklast ning ühtegi helget mälestust hirsiteemal mällu talletunud ei ole. Need hirsipätsikesed võiksid aidata vanu traumasid pisut ravida, sest mõnusalt teralist tekstuuri andev hirss koos kikerhernestega teeb siin roas igati väärika etteaste.

Hirss on, muide, gluteenivaba, sisaldades B-vitamiini, foolhapet, kaltsiumi, rauda, kaaliumi, magneesiumi ja tsinki. Seega igati täisväärtuslik toit ja mõistlik valik neile, kes soovivad mitmekülgselt ning samas maitsvalt toituda.

Siin pätsikestes on kasutatud Maroko köögile omaseid vürtse, mis annavad hirsile hoopis teise nüansi, kui me tavalistes hirsitoitudes harjunud oleme.
Selliseid pätsikesi sobib süüa näiteks pitaleivaga, salati kõrvale, köögiviljadega või taimse alternatiivina (burgeri)kotletile.

Kogusest saab söönuks 3-4 inimest

1 dl Loodusväe mahedat hirssi (keetmata)
2 dl vett
1 sibul, hakituna
1 spl oliiviõli
1 tl kurkumit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud koriandrit
3 küüslauguküünt, hakituna
värsket peterselli ja münti, hakituna
sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort (kasuta võimalusel ökosidruneid)
Himaalaja soola ja pipart
1 dl riivsaia või panko paneeringut
60 g kuivatatud Loodusväe kikerherneid või 200 g kikerherneid (konserveeritud ja kahvliseljaga puruks surutud)
2 muna
oliiviõli

Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, pane need eelmisel päeval likku ning keeda järgmisel päeval vastavalt pakil olevatele juhistele.

Kuumuta potis või pannil veidi oliiviõli.

Rösti toorest hirssi õli sees mõned minutid, kuni selle aroom muutub röstiseks. Lisa kuum vesi, sega läbi ja lase keema tõusta. Alanda kuumust, tõsta kaas peale ja lase haududa, kuni vesi on sisse keenud ja hirss peaaegu pehme. Selleks kulub ca 15 minutit.

Keera tuli alt ära ja jäta veel ca 10 minutiks hauduma. Töötle siis hirss kahvli abil kohevaks. Jahuta.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli. Lisa pannile hakitud sibul, hauta paar minutit ja lisa siis kõik vürtsid (kurkum, vürtsköömned, kaneel ja koriander). Kuumuta läbi, kuni sibul on klaasjas ja vürtsid aromaatseks muutunud. Tõsta pannilt ära ja jahuta.

Kalla kaussi kokku eelnevalt paisutatud hirss, vürtsidega sibul, hakitud küüslauk ja ürdid, sidrunimahl ja -koor, riivsai, kahvliga pisut peenemaks surutud kikerherned ja munad.

Sega kõik ühtlaseks massiks.

Vormi ca 6-8 lamedat pätsikest ning aseta need paariks tunniks külmkappi.

Kuumuta pannil õli ning libista spaatli või pannilabida abil eelnevalt vormitud pätsikesed kuuma õli sisse praadima. Prae mõlemalt poolt kuldseks.

Selleks kulub mõlemale poole umbes 3-4 minutit.

Tõsta pannilt, jahuta veidi ja serveeri siis meelepärase lisandi või kastmega.

Retsept ja foto: Tuuli Mathisen