Viguriga tokisaiad

Tokisaiade jaoks läheb vaja:

300g Loodusväe täistera nisujahu
2,5 dl piima
11 g kuivpärmi
4 tl mahedat rafineerimata roosuhkrut
2 tl kardemoni
0,5 tl Himaalaja soola
2 tl kardemoni
2 spl extra virgin oliiviõli

Soojenda piim käesoojaks. Sega kokku kuivpärm suhkruga.

Teises kausis sega kokku jahu, kardemon ja sool. Lisa suhkru-pärmi segule käeosoe piim.

Lisa piimale-pärmile jahusegu, samal ajal tainast sõtkudes. Vala juurde õli. Sõtku nii kaua, kuni tainas on kausi küljest lahti tulnud.

Tee taignast pallike ja pane rätiku alla sooja kohta kerkima.

Samal ajal mine õue ja valmista ette lõke, otsi välja parimad tokid, millega saaksid tokisaiu küpsetada. Muidugi too välja ka purk mahedat metsamett ja kodust moosi.

Kui lõke valmis ja tainas mõnusalt kerkinud, siis rebi taigna küljest tükike, tee sellest kätevahel rullides ussike ja keera see toki ümber ning küpseta lõkke kohal kuldpruuniks. Võta sai toki ümbert ära ja kasta moosi ja/või mee sisse.

See on üks erilisemaid maitseelamusi, mida sa kunagi kogenud oled! Garanteeritult!

Retsept ja foto: Kadri Valsberg