Vegan vastlakuklid mahejahuga

15 suurt või 25 väikest kuklit

Kukliteks

  • 100 g esimese külmpressi kookosõli
  • 300 ml kookospiima
  • 50 g värsket pärmi
  • 1 tl purustatud kardemoni või 1 apelsini riivitud koor
  • 1/2 tl Himaalaja soola
  • 85 g suhkrut
  • 200-250 g mahedat nisupüüli
  • 200 g mahedat speltapüüli
  • 100 g mahedat täisteraspeltajahu või täisteranisujahu

Täidiseks

  • 200 g martsipani
  • valmis kuklite sisu
  • 100 ml kookospiima
  • 400 ml kookoskoort

Kaunistuseks

  • tavalist või kuldset rafineerimata tuhksuhkrut

Valmistamine

  1. Soojenda ja sulata kookosõli koos kookospiimaga kuni 37 kraadini.
  2. Pudenda pärm kaussi ja lisa kardemon või apelsinikoor.
  3. Lisa piima-õli segu pärmile ja sega, kuni pärm on lahustunud. Sega sisse sool, suhkur ja suurem osa jahudest, veidi nisupüülijahu jäta aga alles.
  4. Sõtku tainast käsitsi või töötle seda köögikombainis tainasegamise režiimil kuni 15 minutit.
  5. Lase soojas, tuuletõmbuse eest varjatud kohas rätiku all kausis kahekordseks kerkida (u 40 minutit).
  6. Aseta tainas jahuga ülepuistatud lauale, rulli piklikuks vorstiks ning lõika ühesuurusteks juppideks.
  7. Vooli ja rulli juppidest ühtlased pallid, veereta neid laual jahus ja silita käte vahel ringjate liigutustega, et eemaldada pallidelt voldid ja ebaühtlused.
  8. Aseta tainapallid õlitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kerkida uuesti kahekordseks (u tund aega). Kuklid võib kena läike saamiseks enne ahjupanekut lahtiklopitud munaga üle pintseldada.
  9. Küpseta eelsoojendatud ahju alumises osas suurte kuklite puhul 225 kraadi juures umbes 8-10 minutit ja väikeste kuklite puhul 250 kraadi juures 5-7 minutit. Lase jahtuda.
  10. Lõika ära kuklite kaaned. Uurista lusikaga kuklitelt sisu välja ja pudista kaussi. Riivi martsipan jämedalt ja sega see saiapudi ning kookospiimaga ühtlaseks massiks.
  11. Täida kuklid seguga. Vahusta kookoskoor (hoia seda eelnevalt vähemalt paar tundi külmas ja eralda koorene osa kookosveest lusikaga) ja pritsi see kreemipritsiga või aseta lusikaga kuklitele. Kõige peale aseta kaunistuseks kaas ja sõelu kuklid tuhksuhkruga üle.
  12. Serveeri suurepärase musta kohviga.

Soovi korral saab neid kukleid teha ka traditsioonilisel moel, kasutades õli asemel võid, kookospiima asemel tavalist ning kookoskoore asemel vahukoort. Jahugi võib kasutada ainult ühte sorti, ent siis soovitatavalt vaid nisupüüli. Kui kasutada ainult speltat või täisteranisujahu, kerkivad kuklid tagasihoidlikumalt.

Retsepti autor: Helena-Laura Lesment