Täisteraleib kuivatatud puuviljade ja mooniseemnetega

Kaks suurt pätsi (üks päts umbes 900 g)

Sega juuretis käesooja veega ja lisa juurde nii palju jahu, et korralikult puulusikaga läbi segades tekiks paksema jogurti taoline tainas. Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta u 12 tunniks käärima.

Kui aeg on möödas, peaks juuretis olema peale võtnud kobrutava vahukihi. Võta 1-2 kulbitäit juuretist järgmiseks leivateoks ja säilita seda külmikus.

Lisa sool, siirup, õli, ülejäänud rukkijahu, nisujahu ja rukkihelbed ning lisa viimasena kuivatatud puuviljad/marjad. Sõtku hästi hoolikalt, kuni tainas hakkab „lurtsuma“. Kindlasti anna tainasse ka kõik oma head mõtted ja positiivne energia!

Pane tainas rätiku alla vähemalt 6 tunniks kerkima. Tainas ei tohiks kerkimise ajal saada külma ega tuuletõmbust!

Sõtku tainas uuesti läbi ja jaota see eelnevalt võitatud leivavormidesse. Soovi korral võid küpsetada ka pätsid – sel juhul aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee käed märjaks ja silu leivad pealt hoolikalt siledaks. Raputa peale mooniseemneid.

Nüüd kergita vormides leibu 45–50-kraadises ahjus, põrandaküttega põrandal või radiaatori kõrval veel tunnike.

Küpsetamist alusta 250 kraadist ülevalt-alt küpsetamise režiimil 10 min. Vormid on keskmisel siinil. Järgmiseks alanda temperatuuri 225 kraadile ja küpseta veel 10 min. Nüüd reguleeri temperatuur 200 kraadile, küpsetusrežiim pöördõhule (kui seda pole, peab olenevalt ahjust jälgima, kas on vajalik lühendada kõrgemate temperatuuridega küpsetamise aega) ning küpseta 20 min. Seejärel alanda temperatuuri veel 175 kraadile ja küpseta pöördõhuga 20 min.

Kui leivad on valmis, kummuta need vormist välja märjale rätikule ning mähi sisse. Lase leibadel kuni 30 min „rahuneda“. Seejärel vaheta rätikud kuivade vastu.

Värskelt küpsetatud leib maitseb imeliselt! Serveeri maheda taluvõiga või mõne soovikohase pähklikreemiga.

Retsepti autor: Helena-Laura Lesment