Täistera speltasai kardemoniga

Tainas

  • 50 g esimese külmpressi kookosõli
  • 2 dl täispiima või toorpiima
  • 25 g pärmi
  • 45 g toorroosuhkrut
  • 1 tl Himaalaja soola
  • 6,5 dl täisteraspeltanisujahu
  • ½ tl jahvatatud kardemoni

Määrimiseks

  • 1/2 vabalt peetavate kanade muna või ökomuna

Kaunistuseks

  • 3 spl jämedaid täisterakaerahelbeid

Soojenda piim ja kookosõli pliidil käesoojaks ning vala segu pärmile. Sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur ja sool ning sega, kuni ka need on lahustunud.

Lisa täisteraspeltanisujahu ja kardemon, sega ühtlaseks, sõtku veidi jahuste kätega ning pane 40 minutiks sooja kohta rätiku alla kerkima. Ära heida meelt, kui tainas väga palju ei kerki. Täisterajahude puhul on see loomulik. Sellest kogusest saaks tavalist nisujahu kasutades kaks saia, kuid täisterasai on tugev ja mure nagu pehme küpsis. Seda söödki korraga vähem ning kõhule teeb täisterasai ka kindlasti pika pai.

Soojenda ahi 200 kraadini. Kummuta tainas jahuga kaetud lauale ja sõtku veel veidi. Vormi tainas piklikuks pätsiks, silu kenaks ja ühtlaseks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kata rätikuga ja lase pätsil plaadil soojas kohas kerkida veel 30 minutit.

Määri päts pealt lahtiklopitud munaga ja puista kleepuvale pinnale kaerahelbeid. Küpseta ahju alumisel siinil u 20 minutit. Tõsta plaat restile, kata sai rätikuga ja lase mõnda aega jahtuda/rahuneda.

Retsepti autor: Helena-Laura Lesment