Speltajahust puuvilja-pähklikook

  • 6 dl speltanisu püülijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl kardemoni
  • 1/2 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 2 spl kakaopulbrit
  • 2 dl kuivatatud puuvilja- ja/või marjasegu
  • 1 dl hakitud kuivatatud aprikoose
  • 1 dl kergelt kuival pannil röstitud seesamiseemneid
  • 2 dl hakitud Kreeka pähkleid
  • 2 dl toorsuhkrut
  • 2 suurt kergelt lahti klopitud vabakana muna
  • 250 g kookospiima
  • 200 g esimese külmpressi kookosõli (tahkel kujul)

Säti ahi 175 kraadi juurde soojenema. Õlita ahjuvorm (retseptis on kasutatud 34 x 22 cm vormi) ning aseta sellele küpsetuspaber. Vorm tuleb enne õlitada, et paber kinnituks sellele paremini. Õlita omakorda imeõhukeselt ka paber.

Sõelu jahu suurde kaussi, lisa maitseained, küpsetuspulber ja kakao ning sega korralikult läbi. Lisa väikeste tükikeste haaval kookosõli ja näpi sõrmedega kiiresti tainaks, nagu teeksid tavalise võiga muretaina puhul. Hõõru kuni peeneteralise pudi tekkimiseni.

Lisa kuivatatud puuviljad ja pähklid ning toorsuhkur, sega ühtlaseks. Nüüd lisa lahtiklopitud munad ja korralikult loksutatud või ühtlaseks segatud kookospiim.

Tõsta tainas ettevalmistatud vormi ja silu ühtlaseks. Võid tainale raputada veel suhkrut, siis jääb koogi pind mõnusalt karamelline.

Küpseta kuni tund aega olenevalt ahjust (kontrolli aeg-ajalt). Kui koogi pealispind hakkab tumedaks muutuma, siis kata vorm fooliumiga ja küpseta edasi. Kook on valmis, kui selle sisse torgatud hambatikk jääb puhtaks.

Jahuta kooki veidi aega vormis. Kui kook on veel veidi soe, võid selle juba ettevaatlikult paberiservadest kinni võttes vormist välja tõsta ja serveerida.

Retsepti autor: Helena-Laura Lesment