Marokopärane määre võiubadest

Pisut hummust meenutava maitsekombinatsiooniga võiubadest määre on ideaalne suutäis kõigile neile, kes hindavad kõrgelt taimseid määrdeid või dipikastmeid. Võioad on oma olemuselt suured, mahedamaitselised ja annavad purustades ühtlase tekstuuri. Ubadele võib seltsiks sättida krõbeda lavašši, mille valmistamine on lihtsamast lihtsam.

Kogusest jagub neljale sööjale:

Nõruta võioad sõelal vedelikust ja loputa siis külma voolava vee all.

Tõsta purustajasse või blenderisse ja lisa küüslauk, sidrunimahl, vürtsköömned, jahvatatud paprikapulber, oliiviõli ning sool ja pipar.

Töötle kõik ühtlaseks. Kui määre jääb liiga paks, lisa kas vett või õli. Maitsesta lõplikult.

Lavaššitšipsid:

  • Õhukest täistera lavašši
  • Oliiviõli
  • Khmeli-suneli või dukkah või muud meelepärast maitseainet
  • Himaalaja soola

Gruusia päritolu khmeli-sunelit (nimetatud ka Gruusia karriks) leiab näiteks turgudelt või vürtspoodidest. Dukkah on Egiptuse päritolu vürtside ja seemnete segu, mille võib ka ise kokku segada, kui seda valmiskujul ei õnnestu leida. Õpetusi peaks veebiavarustest leidma hulganiselt.

Lavašikrõpsude valmistamiseks rebi lavašš suupärasteks tükkideks.

Laota võimalikult õhukeselt ahjuplaadile. Piserda oliivõli, soola ja meelepärase maitseaineseguga ja sega käte vahel läbi.

Küpseta ahjus 180-200 kraadi juures mõned minutid vahepeal pannitäit segades, kuni lavašš on kuldne ja krõbe.

Jahuta ja serveeri koos võioa dipikastmega.

Retsept ja foto: Tuuli Mathisen