Lihtne šokolaadikook

Tainas

  • 1 ½ tassi* täisteranisujahu või täisteraspeltanisujahu
  • 1 tass rafineerimata suhkrut
  • ¼ tassi mahekakaod
  • 1 tl söögisoodat
  • ½ tl Himaalaja soola
  • 1 tl Bourboni vanilli
  • 3 spl kookosõli
  • 1 spl õunasiidriäädikat
  • 1 tass sooja vett

Glasuur

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 3-4 spl kookoskoort (kookospiima purgist paksemat osa)
  • 0,5 tl Bourboni vanilli
  • näpuotsaga Himaalaja soola

Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega hoolikalt kokku kuivained. Sulata kookosõli. Sega omavahel kokku vesi ja õunasiidriäädikas ning lisa segule sulatatud kookosõli. Lisa vedel segu kuivainetele ja sega hoolikalt, kuni tekib ühtlane tainas.

Võta umbes 15 cm diameetriga koogivorm ja kata põhi küpsetuspaberiga. Määri koogivormi põhi ja küljed õrnalt kookosõliga. Vala tainas vormi ja pane 25-30 minutiks ahju.

Glasuuri tegemiseks sulata veevannil šokolaad ning lisa sellele kookospiima paksemat osa ehk kookoskoort. Selleks tuleks kookospiima purki enne 24 tundi külmikus hoida. Sega, kuni kookospiim on korralikult šokolaadiga segunenud ning lisa seejärel vanill ja sool.

Kooki sobib kaunistada maasikate, mustikate ja murelitega. Samuti sobib koogile peale puistada jõhvikaid šokolaadis või ingverit šokolaadis. Viimane annab koogile just selle mõnusa vürtsi.

Soovi korral võib glasuuri ära jätta ja nautida kooki hoopis koos kirsikompotiga.

* Retseptis kasutatud tassi suurus on 250 ml.

Retsepti autor: Birgit Helimets