Küüslauguga hautatud võioad

Võioad on olnud minu viimase aja üks lemmikumaid oaliike. Hästi tore, et lõpuks on võimalik meie kaubandusvõrgust võiube üsna lihtsalt leida. Sageli on nad olemas nii konserveeritud kui ka kuivatatud kujul. Viimasel juhul tuleb muidugi valmis olla päris pikaks leotamise ja keetmise protsessiks, küll on aga ettevõtmine tulemust vääristav.

Samas, kui on soov kiirelt neid mahlaseid ja mahedaid ube nautida, tasub poeriiulitelt otsida konserveeritud võiube. Võioad on pehme kestaga ja jahuse tummise sisuga maheda maitsega oad, mida võib kasutada erinevates salatites, suppides, hautistes, pajaroogades või valmistada nendest oapasteeti või hummuselaadset leivakatet. Tänu pehmematele kestadele annavad võioad blenderis või köögikombainis töödeldes tulemuseks väga mõnusalt kreemja massi.

Meie peres on saanud üheks lemmikuks roaks aga sibula ja küüslauguga hautatud võioad. Vürtsides ja puljongis hautatud võioad muutuvad hästi pehmeks, mõned oad lagunevad veidi, andes kogu oahautisele mõnusa tummise oleku ning vürtsid aitavad ubadele maitselisa anda. Tulemuseks on mõnus soe salat, mis sobib nii kõrvalroaks, röstitud leivale-saiale sättida või koos muude lisanditega salati üheks koostisosaks.

Hea lihtne valmistada ja kes vähegi ube armastab, sellele peaks see oahautis ka hästi meeldima. Mina teen seda juba ei-tea-kui-mitmendat korda ja ikka küsitakse paari päeva pärast jälle. Väike varu võiubade konserve on igal juhul igaks ajahetkeks juba riiulile valmis sätitud.

Kogusest jagub kahele.

Küüslauguga hautatud võioad

  • 400 g purk Loodusväe mahedaid võiube
  • 1 sibul, hakituna
  • 3 küüslauguküünt, hakituna
  • 2 dl köögiviljapuljongit
  • jahvatatud vürtsköömneid
  • jahvatatud paprikapulbrit
  • paar viilu sidrunit
  • mõned oksad tüümiani
  • oliiviõli
  • Himaalaja soola ja pipart

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli ning kuumuta hakitud sibulat mõned minutid, lisa siis küüslauk ja hauta veel veidi aega.

Kurna võioad ja loputa külma veega.

Lisa pannile võioad, köögiviljapuljong, vürtsköömned ja paprika ning paar sidruniviilu.

Lase keema tõusta ja hauta siis vaiksel kuumusel ca 20 minutit, kuni vedelik on pannilt aurustunud. Maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga.

Serveerides võid puistata peale veel täiendavalt jahvatatud paprikat. Serveeri kas kõrvalroana või röstitud leival. Parim soojana.

Retsept ja foto: Tuuli Mathisen