Küpsetatud vegan juustukook

15 või 16 cm läbimõõduga kook

Koostis: põhi

  • ½ klaasitäit leotatud Kreeka pähkleid
  • ⅓ klaasitäit kaerakliisid
  • näpuotsatäis Himaalaja soola
  • 3 pehmet (kuivatamata) kivideta datlit (magustamiseks võib kasutada ka steviat või ksülitooli)

Koostis: kate

  • 2 pakki (2 x 270 g) Loodusväe maitsestamata tofut
  • 4 spl sidrunimahla
  • 150 g Loodusväe kookospiima
  • näpuotsatäis Himaalaja soola
  • 1 spl India teelehe (Psyllium) seemnekesti
  • ½ tl vanilli
  • 3 spl ksülitooli (magustamiseks võib kasutada ka kuus või rohkem datlit)
  • 1 spl mooniseemneid (lisada viimasena)
  • 2 spl purustatud šokolaadi ja tumeda šokolaadi nööpe (lisada viimasena)

Leota Kreeka pähkleid neli tundi vees. Purusta leotatud pähklid, sool ja kaerakliid köögikombainis, kuni tekib peenike puru ning koostisosad hakkavad omavahel kokku. Lisa datlid ja purusta veel, kuni koostisosad on hästi segunenud ja tainas hakkab sõrmede vahel surudes kokku.

Vooderda 15 või 16 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Suru tainas kätega vormi (tee käed märjaks, et segu käte külge ei hakkaks) ja küpseta 190 kraadi juures 10 minutit. Võta ahjust ja pane kõrvale.

Põhja küpsemise ajal lõika tofu väikesteks kuubikuteks ja sega kõik katte koostisosad (v.a mooniseemned ja šokolaad) köögikombainis kokku, kuni tekib ühtlane ja siidine mass. Maitse ja lisa vajadusel veel magusainet. Viimasena sega sisse mooniseemned ja šokolaadinööbid.

Vala kate tainapõhjale ja küpseta 175 kraadi juures 45-50 minutit, kuni kook muutub kuldpruuniks.
Lase täielikult jahtuda. Oleks hea, kui paneksid koogi pärast jahtumist veel paariks tunniks külmkappi.

Nippe

Kui sul pole aega pähkleid leotada, lisa 1-2 spl taimset piima või vett, et kook oleks niiskem.

Paku koogi kõrvale kastet: kas puuviljapüreed (mango, maasika, banaani-marja) või šokolaadikastet, mis on valmistatud datlitest, veest ja toorkakaost. Viimase jaoks purusta köögikombainis ½ klaasitäit kuivatamata või leotatud kuivatatud datleid, 1 ½ spl toorkakaod, veidi soola ja nii palju vett, kui ideaalse konsistentsi jaoks vaja.

Maitsestamata tofu leiad küpsetamiseks Tallinna ja Tartu Kaubamajast, Solarise, Viimsi ja Pärnu Delice`ist, Biomarketist, Ökosahvrist, Maksimarketist, Konsumist, Rimist, Selverist ja Maximast. Tofud asuvad juustude juures või sojatoodete riiulil.

Retsept ja foto: Nele Liivlaid, Nutriplanet Health Hub