Kuldne juustupirukas odrapõhjal

Põhi

  • 3 dl täistera odrajahu
  • 100 g esimese külmpressi kookosõli (pehmet, toatemperatuuril)
  • paar näpuotsatäit Himaalaja kristallsoola

Täidis

  • 200 g meelepärast riivjuustu
  • 2 vabapidamisel kanade või mahemuna
  • 1,5 dl piima
  • 1 tl kurkumit
  • näpuotsatäis musta pipart
  • 6 õlist nõrutatud päikesekuivatatud tomatit

Kaunistamiseks ja lisandiks

  • värskeid salatilehti, ürte

Kata 20 cm läbimõõduga pirukavorm soovi korral küpsetuspaberiga. Kuna piruka põhi on üsna õline ja mure, siis vormi külge kinni see ei jää. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Sega odrajahu soola ja kookosrasvaga. Kuna see kombinatsioon ei tööta samal põhimõttel nagu klassikalise (või + jahu + jääkülm vesi) pirukataina puhul, siis ei ole vaja taina valmistamisel järgida ka samu reegleid. Seega rasv ei pea olema külm ja tegelikult ei tohikski olla, sest muidu see ei segune jahuga. Rasva ei pea ka jahuga hakkima, vaid võib lihtsalt kokku segada. Ka vesi ei anna sellele tainale midagi juurde, vaid pigem hoopis rikub seda. Seega sega põhja koostisained lihtsalt kokku ning voorderda tainaga pirukavormi põhi ja ääred. Eelküpseta pirukapõhja 10 minutit.

Puista põhjale riivjuust ning aseta sellele terved tomatid. Klopi munad ja piim, lisa kurkum ja pipar. Vala munasegu juustule ja tomatitele. Küpseta umbes 20 minutit ülevalt ja alt küpsetaval režiimil. Jälgi piruka värvust – kui see hakkab liigselt pruunistuma, muuda režiimi pöördõhu peale või keera kuumust oluliselt väiksemaks.

Serveeri ohtra rohelisega – salati ja maitserohelisega – ning mõne kerge naturaalse mahlajoogiga. See pirukas on ka väga maitsev otse külmkapist võetuna ning seda ei pea enne söömist tingimata ahjus üles soojendama.

Retsepti autor: Helena-Laura Lesment