Kirju kinoasalat kurgi, tomati ja avokaadoga

Kinoa on erakordselt tänuväärne salatikomponent, andes salatile lisaks mõnusale krõmpsuvale tekstuurile ka pähklist maitset, aidates samal ajal oma tänuväärselt neutraalse maitsega teisi maitsed kas siduda või esile tõsta.

Meie sööme kinoad, kuna tegemist on gluteenivaba ja täisväärtusliku toitainetest pungil teraviljaga, mis on hästi kiudaineterikas (tekitab kiirelt täiskõhutunde, hoides samal ajal seedimist vilkana) ja toidab väärtusliku toorainega meie soolestikus pesitsevaid häid baktereid.

Kinoad süües saab väga kiirelt kõht täis, samas ei ole tegemist ülesöömisega, vaid tegelikkuses aitab madala glükeemilise koormusega kinoa pigem kaalu kontrolli all hoida.

Siin kirevas salatis saavad kokku värske kurk, magus küps tomat, kreemine avokaado, kergelt krõmpsuv kinoa, ürdid, oliiviõli, pisut palsamiveiniäädikat ja maitseained. Igaüks võib seda salatit oma maitse järgi edasi arendada.

Vahemerelisemaks ehk ka kreekapärasemaks aitab seda kooslust muuta näiteks oliivide ja fetajuustu lisamine. Samas võib taldrikule lisaks sättida ka toorest paprikat, rediserattaid, kikerherneid, päikesekuivatatud tomateid või muid lisandeid, mis sulle mokkamööda on.

Kogusest jagub neljale.

Salati tegemiseks läheb vaja:

  • 2 dl keedetud Loodusväe kinoad
  • 2 lühikest kurki, tükeldatuna
  • 2 keskmise suurusega tomatit, tükeldatuna
  • 2 küpset avokaadot, tükeldatuna
  • 1 sibul, peeneks hakituna
  • värsket basiilikut ja/või tilli
  • soovi korral murendatud fetajuustu ja oliive

Salatikastme jaoks võta:

Keeda esmalt kinoa. Selleks arvesta 1 osa kinoad ja 2 osa vett. Kalla kinoa keevasse, vähese soolaga maitsestatud vette ja keeda vaiksel tulel kaane all ca 10-15 minutit. Töötle kinoa kahvli abil kohevaks.

Salati jaoks tõsta kaussi tükeldatud kurk, tomat, avokaado ja sibul. Lisa kinoa ja hakitud ürdid.

Salatikastme jaoks sega kõik salatikastme komponendid kokku ja kalla salatile.

Sega salat läbi, kontrolli maitseid ja tõsta taldrikule või serveerimiskaussi. Soovi korral lisa veel kas fetajuustu, oliive või muid meelepäraseid lisandeid. Kui tahaks salatile veelgi rohkem kastet, lisa pudelist hea sorts oliiviõli.

Retsept ja foto: Tuuli Mathisen