Kikerherne-muskaatkõrvitsa tagine

Tagine (hääldus tadžiin) on teisisõnu pajaroog, mille puhul on eripäraks see, et ta küpseb kokku päkapikumütsiga potis, mis aitab õhul küpsemise ajal potis ringleda. Kui Sul kodus tagine´i potti ei ole, ajab asja ära nii suurem kaanega pann või malmist pott.

Roas kasutatud kikerherned võivad olla kuivatatud või ka purgist võetud. Vahe on see, et kuivatatud kikerherned tuleb enne ca 12 tundi leotada ja siis tunnike veel keeta. Mässamist on, samas tasub vaev end igati ära, sest maitse jääb oluliselt teine, kui otse purgist kikerherneid roa sisse kallata.

6-8 portsjonit.

Vaja läheb:

  • 2,5 dl kuivatatud Loodusväe kikerherneid või 400 g purk konserveeritud kikerherneid
  • 2 keskmise suurusega sibulat, hakituna
  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl tšillihelbeid või jahvatatud tšillit
  • 1 tl kaneeli
  • 2 küüslauguküünt, hakituna
  • 2-3 sl Loodusväe tomatipastat
  • 1 väike muskaatkõrvits, koorituna ja tükeldatuna (ca 400-500 g viljaliha)
  • 2 väiksemat või üks suurem bataat, koorituna ja tükeldatuna
  • 10 kuivatatud aprikoosi, tükeldatuna
  • 750 ml köögiviljapuljongit
  • sidrunimahla
  • Himaalaja kristallsoola ja musta pipart
  • oliiviõli praadimiseks
  • värsket hakitud koriandrit
  • serveerimiseks kuskusi või bulgurit

Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, pane need eelmisel päeval külma veega likku (1 osa kikerherneid ja 2 osa vett). Järgmisel päeval loputa kikerherned sõelal külma vee all ja kalla siis potti. Lisa vähemalt kahekordne veekogus ja keeda vaiksel tulel ca 1-1,5 tundi, kuni kikerherned on soovitud pehmusega.

Ära keetmise ajal soola lisa, kuna see takistab kikerherneste pehmeks keemist. Kikerherneid võid ette leotada-keeta kohe suurema portsu, kuna ülejäägi saad näiteks hummuseskikerherne-šokolaaditordis või salatites ära kasutada.

Pajaroa valmistamist alusta keskmisel kuumusel pannil õli kuumutamisest ning lisa sinna 5-7 minutiks hauduma sibul, kuni see on klaasjas ja parajalt pehme.

Lisa vürtsid ning kuumuta pannil läbi.

Lisa pannile hakitud küüslauk. Kuumuta veidi ja lisa siis tomatipasta, tükeldatud kõrvits ja bataat, aprikoosid ja puljong.

Lase keema tõusta ja vali nüüd, kas jätkad hautamist pannil ja pliidil kaane all või kallad sisu tagine potti ja tõstad selle ahju 180 kraadi juurde hauduma. Hauta pajarooga ca 30-40 minutit.

Lisa siis sõelal kurnatud kikerherned ja hauta veel kümmekond minutit.

Maitsesta roog soola ja pipraga ning serveerides puista peale hakitud koriandrit.

Juurde paku aurutatud kuskusi või bulgurit.

Retsept ja foto: Tuuli Mathisen