Jõuluhõnguline kook rukkijahust

  • 130 g täisterarukkijahu
  • 75 g mandlijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 spl tšiiaseemnejahu (jahvata ise seemned, näiteks kohviveskis)
  • 100 g kookossuhkurt
  • ½ tl ingveripulbrit
  • ¼ tl kaneeli
  • ¼ tl nelgipulbrit
  • ¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 70 ml kookosõli
  • 125 ml mandlipiima
  • 2 spl vahtrasiirupit
  • 1 spl naturalset õunaäädikat
  • 200 g mandli-pähkli-kuivatatud puuviljade segu
  • 2 aplesini värskelt pressitud mahl

Haki mandli-pähklid veidi väiksemaks. Seejärel pressi apelsinidest mahl ja kalla pähklite-puuviljade peale. Lase neil seista min 2 h, parem siiski üleöö, siis imendub mahl täielikult.

Ühes kausis sega kokku kuivained, teises kõik ülejäänud ained. Kui apelsinimahl ei ole täielikult imendunud, siis eemalda seda veidi lusikaga. Segu ei pea olema täielikult kuiv, kuid mahla ei tohiks eraldi näha siiski väga palju olla. Kui segu on vedel, siis võid mandlipiima kogust veidi vähendada.

Eelkuumuta ahi 185 kraadini ja küpseta 40 min. Seejärel lase kuumus 165 kraadi peale ja küpseta veel kuni 30 min. Kontrolli hambatikuga koogi keskpaigast. Tikk peaks jääma puhtaks, kuid kook keskelt veidi vetruvaks. Jälgi ka, et kook ei läheks pealt kõrbema. Lase enne serveerimist täielikult jahtuda.

Retsepti autor: toitumisnõustaja Laura Kivisoo, Tervisegeen.ee