Kasulikud toidu- ja kokkamisega seotud nipid vol1

Küpsetamine:

  • Kui retsept nõuab toasooje koostisaineid, tõsta koogiteoks vajaminev varakult külmkapist välja, et kõik jõuaks võimalikult toatemperatuurini soojeneda. Muna(kollase)d lähevad nii palju lihtsamini vahtu ja erinevad ained segunevad nii palju hõlpsamini.
  • Aga kui unustasid selle liigutuse teha ja retsept nõuab toasooja võid? Võta väike klaas, kauss või tass ning soojenda seda kuuma veega, seejärel aseta või klaasi alla. Sellel viisil muutub või kiirelt pehmemaks.
  • Munad saad toasoojaks lihtsa nipiga: pista nad mõnekümneks sekundiks kuuma ja nii saab nende sisu kiirelt toasoojaks.
  • Samas hea muretaigna saad just nii, et segad kokku külmad (ja mitte toasoojad) koostisained. Isegi käed võid enne taigna segamist külma vee alt läbi lasta. Nii on tulemuseks ideaalselt mure ja krõbe tainas.
  • Kasuta taignas või asemel kookosõli. (Adri-Anna)

  • Pärmitaigna kiiremaks kergitamiseks aseta see soojaveekaussi ja pane rätik peale. (Marju)
  • Pitsataigen tuleb mudida siledaks ümaraks kuuliks, siis on taigen õige tihedusega. (Marju)
  • Kui toidutegemisel vaja kaussi lüüa paar muna, võib tihtipeale muna sekka sattuda ka mõni tüütu kooretükk. Nende eemaldamine on tavaliselt suhteliselt ajamahukas nokkimine. Aga kui teed enne kooretüki väljanoppimist näpud märjaks, saavad kõik mittevajalikud kooretükid nobedalt välja korjatud.
  • Kui retseptis ei ole väga tähtsal kohal taina kerkimisomadused, võid valge nisujahu edukalt asendada tervislikuma täisteranisujahuga. Lisades kuni kolmandiku vajaminevast kogusest nisupüülijahu, paranevad ka taina küpsetamisomadused. Suuremat kogust nisupüülijahuga asendades vähenevad aga täisterajahu tervislikud omadused oluliselt.

  • Ahjude sisseehitatud temperatuuriregulaator võib pahatihti näidata aiateibaid. Kui tahad olla kindel, et ahi on saavutanud õige temperatuuri, kasuta head ahjutermomeetrit.
  • Kui vaja vahustada ainult munavalgeid, kasuta kindlasti külmkapist võetud mune. Lisaks on imenipp pisike näpuotsatäis soola + paar tilka sidrunimahla või äädikat ning munavaht tuleb kohev ja tugevate tippudega.
  • Kui võimalik, kasuta küpsetamisel alati mahedaid talumune. Kook saab kõvasti kohevam, maitsvam ja visuaalselt kaunim. Eriti kehtib see biskviidi puhul.
  • Erinevad uuringud näitavad, et mahetoidust võib leida rohkem vitamiine, antioksüdante ja organismile vajalikke mineraalaineid kui tavatoidust. Maheteraviljas pole sünteetiliste taimekaitsevahendite ehk pestitsiidide jääkaineid, mis võivad mõjuda kahjulikult inimese immuun-, hormonaal- ja kesknärvisüsteemile, ka viljakusele.
  • Leotatud chia-seemned sobivad ideaalselt asendama muna. 1 suur muna = 1 spl chia-seemneid + 2 spl toasooja vett.
  • Kui küpsetad biskviiti või midagi keedutainast, võib ahjuukse paotamine ebameeldivate (sissevajunud lömmis koogi näol) tagajärgedega olla.
  • Kui lisad koogitainale marju, sega need enne koogile lisamist jahuga. Nii ei vaju need küpsemisel koogi põhja.
  • Mul vanaema õpetas mind taignakaussi pesema külma veega. Siis ei jää kausi küljes olev taigen pesukäsna külge või käte külge ning lahustub vees. (Triin)

Kuidas sibulat koorides pisaraid vältida + mõned lisanipid:

  • Haki sibulat külma jooksva vee ääres.
  • Hoia sibulat hakkides vett suus.
  • Koori sibulaid lahtise akna ligidal.
  • Koori kraani all märjakskastetud sibulat.
  • Enne hakkima asumist tee sibul märjaks ja haki külma veega loputatud noaga, siis ei hakka sibul eeterlikke õlisid välja ajama, mis nutma ajavad. (Marju)
  • Kasuta koorimisel mäesuusaprille.

  • Alusta sibula koorimist juure vastaspoolelt, sest väidetavalt pidi just juureosa lõikamine tekitama ekstrapalju pisaraid.
  • Pane sibulat hakkima hakates esimene sibulaviil kõrva taha ja las see jääb sinna terveks hakkimise ajaks.
  • Pane mõlemale poole lõikelaua kõrvale põlema teeküünal.
  • Kui haige oled, siis pane sokkidesse sibularõngad, kuuma soola täis sokk ninajuurele ja nii paar õhtut järjest. Joo kibuvitsa-õiepunga teed ning kolmandal päeval pole haigusest märkigi. (Margoth)
  • Sibul ei lähe praadides kõrbema kui talle soola lisada. (Kadi)

Varia:

  • Kui ei taha, et vesi üle posti serva keeks, tuleb poti peale panna puust pannilabidas. Nii võid näiteks kartulid keema visata ja rahulikult teises toas asjatada, ilma et pärast pliidi puhastamisega vaeva peaks nägema.
  • Kui kõrvetad söögitegemisel näpuotsa, siis haara kõrvalestast – kohe on valu kadunud ja näpp jahtunud.
  • Leib püsib kauem värske, kui lisada leivapakendisse ühe sellerijuure.
  • Kohvi teeb mõnusalt kreemiseks väike tilk kookospiima.
  • Maitsepärmi lisamine igale poole! Küll on hea! Ja ma armastan praegu praetud tofukuubikuid maitsepärmiga. (Sandra)
  • Kartulile alati lõpus soola lisada, muidu lähevad mahlad välja ja pole nii maitsev. (Margoth)
  • Riisi, pastat, kartuleid jm keetma asudes, keeda vesi juba kuumaveekannus valmis ja pane potti ning alles siis tulele. (Marju)

  • Panen kuivatatud kaunviljad õhtul külma vee ja sortsu õunasiidriäädikaga likku, siis on need paremini seeditavad. (Piia)
  • Mina mäletan lapsena sellist nippi: kui olin kõrge palavikuga haige, siis isa kastis sokid viina sisse ja pani mulle jalga. Nii sain ruttu terveks. Soovitan kõigil järgi katsetada, kas toimib. Minu peal igatahes toimis alati. (Jaana)
  • Aja sool kuumaks, pane väiksemasse padjapüüri ning hoia kõrvavalu puhul vastu kõrva. (Heli)
  • Et Eestil ei tuleks enam suhkrumaksu, siis kasutagem magusainena kohvi ja tee joomisel mett! (Anneli)
  • Pudru saab 100x maitsvamaks ja ka toitvamaks, kui purustad kausis kahvliga pool või kuni terve banaani ära ja siis segad pudru hulka. Kui selle nipi avastasin, siis teisiti enam ei tee! Puder on niiii palju parem. (Melissa)
  • Kui marineeritud kurgid otsa saavad, siis hakin sinna vedelikku kas sibulat või värsket kurki. Hoian paar päeva marinaadis ja söön ära. Hea, lihtne ja kiire! (Andrea)
  • Sellerimahla joomine lastega koos, igahommikune rituaal, annab tohutult energiat ja jõudu. (Riinu)
  • Granaatõuna puhastamine: tuttav soovitas kasutada puulusikat, et seemned välja kopsida. Ise lisasin juurde selle, et teen seda kõike vannitoas – pärast palju lihtsam seinad puhtaks saada (kui üldse vaja) ja saabki suurema vaevata granaatõuna 5 minutiga puhastatud. 🙂 (Eliise)

  • Ma koorin granaatõuna nii, et lasen suure kausi vett täis (nii palju vett peab olema, et puhtakspestud granaatõun jääb üleni vee alla). Siis lõikan vees olevalt granaatõunalt pealt ja alt nö kaane maha – nii väikese tüki, et seemneteni ei ulatuks – ja lõikan õuna omakorda olenevalt selle suurusest 4-6 sektoriks. NB! Kogu tegevus käib endiselt vee all 🙂 Edasi saab juba igast sektorist lihtsalt ja ilma tervet kööki punaseks pritsimata seemned käte abil välja + kooretükid jäävad kenasti veepeale ujuma. Suuremad koorejäänused panen kohe prügisse + vahepeal saab käega väiksema koorepuru veepinnalt kokku tõmmata ja prügikasti panna. Kui kõik seemned ilusti vette puhastatud, kurnan nad ära ja asun nosima. (Piret)

 

Avasta 4 lihtsat muudatust toitumises, mis aitavad sul tunda end terve ja rõõmsana!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.